Code Oranje van Richard de Mos wil de ouderen beschermen met een ‘lock in’ en daarmee de economie en de sociale contacten meer ruimte geven. Hij wil dat overigens niet zelf beslissen, maar zijn standpunt in het kader van zijn politieke vernieuwingsbeweging via een referendum voorleggen aan de Nederlander zelf.
“De onrust in de samenleving is groeiende. Winkel- en horecabedrijven vallen om. Bijna 65.000 zzp-ers moeten naar de schuldhulpverlening. Coronastress en gevoelens van depressiviteit nemen dagelijks toe. ‘Is het middel niet erger dan de kwaal?’ Is dan een gerechtvaardigde vraag?”, vraagt De Mos, die hiermee een gevoelige maar ook noodzakelijke discussie wil starten over hoeveel er van de samenleving gevraagd kan worden om de coronacrisis te bestrijden. Hoe ouderen beter moeten worden beschermd met een ‘lock-in’, vermeldt De Mos niet.
Eerder sprak oud-VVD senator en emeritus-hoogleraar medische ethiek Heleen Dupuis zich hier al stellig over uit. Als 75-jarige kaartte ze meerdere keren aan dat ouderen in coronatijd beter beschermd zouden moeten worden, om zo de economie en jongeren ruimte te geven.
Die mening deelt de voorman van Code Oranje, die wijst op de desastreuze economische en maatschappelijke gevolgen van de coronamaatregelen. “Marieke Blom, hoofdeconoom van ING, was er glashelder over: alleen in een oorlog wordt de economie zwaarder geraakt, zei ze over de impact van de lockdown op de economie.’’
‘’Laten we’’, aldus De Mos, ‘’met een bindend referendum de thermometer nu maar eens in de samenleving steken. Hoe ver willen we nog gaan? Wat vindt Nederland? Wat mij betreft wordt alles op alles gezet om met een ‘lock-in’ de maatschappij gecontroleerd maar zo snel mogelijk weer op te starten.”